09 March 2011

Science Quiz - 8

1. Which of the following is not a bone in the
human body?
(a)Sternum
(b) Humerus
(c)Pericardium
(d) Tibia 


Ans : c

2. Rennin and lactase, the enzymes required to digest milk, disappear in the human body by the age of
(a) two
(b) three
(c) five
(d) eight


Ans : a

3. Duodenum is situated
(a) at the uppermost part of the small intestine
(b) near the lungs
(c) in the brain
(d) at the tail end of the intestine


Ans : a

4. The heart is covered by a membrane called
(a) Epidermis
(b) Dermis
(c)Epicardium
(d) Pericardium


Ans : d

5. About ……..of the total calcium present in the human body is in the blood.
(a) 99%
(b) 70%
(c) 5%
(d) 1%


Ans : d

6. Phenylketonuria is an example of an inborn error of metabolism. This ‘error’ refers to
(a) hormonal overproduction
(b) non disjunction
(c) atrophy of endocrine glands
(d) inherited lack of an enzyme 


Ans : c

7. As in the arms and legs, blood flows against gravity and is prevented from flowing back by
(a) the extremely low pressure of venous blood
(b) valves
(c) movements in the surrounding muscles
(d) the narrowing down of the lumen of veins by the contraction of the muscle layer comprising their walls

 
Ans : b

8. Identical twins arise when two
(a) cells develop independently from the same zygote
(b) gametes develop independently
(c) sperms develop independently
(d) ova develop independently


Ans : a

9. Element that is not found in blood is
(a)iron
(b) copper
(c)chromium
(d) magnesium


Ans : c

10. Scratching eases itching because
(a) it kills germs.
(b) it suppresses the production of enzymes which cause itching,
(c) it removes the outer dust in the skin.
(d) it stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of antihistaminic chemicals.


Ans : d