09 March 2011

Science Quiz - 9

11. The gland, which in relation to body size is largest at birth and then gradually shrinks after puberty, is?
(a) Thyroid
(b) Pituitary
(c)Thymus
(d) Adrenal


Ans : c


12. A human sperm may contain ?
1. X-chromosome
2. Y-chromosome
3. XY-chromosome
(a) 1 only
(b) 2 only
(c)1 and 2
(d) l,2 and 3


Ans : c


13. Which of the following is not a bone in the legs
of human body?
(a) Radius
(b) Tibia
(c) Femur
(d) Fibula


Ans : a


14. Bleeding from artery is characterised by which of the following?
1. Blood is red.
2. Blood is purple.
3. Bleeding is continuous.
4. Bleeding is intermittent.
(a)1 and3
(b) 2 and 3
(c)1 and 4
(d) 2 and 4


Ans : b


15. Which of the following is not a vestigial organ?
(a) Centriole
(b) Molar tooth
(c) Appendix
(d) Diaphragm


Ans : d


16. Which of the following bone articulations forms the gliding joint?
(a) Humenis and radius
(b) Carpals
(c) Hip girdle and femur
(d) Skull & neck verterbrae


Ans : b


17. Pancreas secretes hormones which help in
(a) blood clotting
(b) production of antibodies
(c) growth of body
(d) keeping sugar balance in body 


Ans : d


18. S-A node of mammalian heart is known as
(a) Autoregulator
(b) Pace-maker
(c) Time controller
(d) Beat regulator


Ans : b


19. Consider the following statements regarding blood pressure:
1. It is the pressure exerted by the blood on the walls of any vessel.
2. It decreases in the arteries as the distance from the heart increases,
3. It is lower in the capillaries than in the arteries.
4. It is usually lower in women than in men.
Of these, the correct ones are
(a)1 and 4
(b) l, 2and 3
(c)2,3 and 4
(d) l,2,3 and 4


Ans : d


20. The hormone responsible for the secretion of milk in mothers, is?
(a) ACTH
(b) Leutinizing hormone
(c) Adrenalin
(d) Lactogenic hormone