09 March 2011

Science Quiz - 12


41. The diploid number of chromosomes in human body is ?
(a) 24
(b) 40
(c) 46
(d) 48

Ans : c

42. The largest cell in the human body is
(a) Nerve cell
(b) Muscle cell
(c) Liver cell
(d) Kidney cell

Ans : a

43. Lichens are formed due to the symbiotic association of
(a) moss and fungi
(b) bacteria and fungi
(c) algae and fungi
(d) None of these

Ans : c

44. Insects form the largest class of animals living on land and sea. They are grouped into
(a) 22 orders
(b) 26 orders
(c) 29 orders
(d) 32 orders

Ans : c

45. Which of the following statements is true for planktons? 
(a) They live on the surface of lake water.
(b They live on the bottom of lakes.
(c) They live on the plants growing in water.
(d) They live in the water column.

Ans : b

46. Which of the following has the smallest egg?
(a) Ostrich
(b) Humming bird
(c) Pigeon
(d) Homo sapiens

Ans : c

47. The population of which of the following is maximum on the earth?
(a) Reptiles
(b) Fishes
(c) Birds
(d) Beetles

Ans : d

48. Poison glands of snakes are homologous to
(a) stings of rays
(b) salivary glands of vertebrates
(c) electric organs of fishes
(d) sebaccous glands of mammals

Ans : b

49. The phylum chordata is characterised by the presence of
(a) spinal cord
(b) notochord
(c) nerve chord
(d) None of these

Ans : d

50. Which of the following activities is suppressed by the presence of auxins in plants?
(a) Growth of lateral buds
(b) Cell division
(c) Root initiation
(d) Development of fleshy fruits

Ans : c