09 March 2011

Science Quiz - 11

31. The normal temperature of the human body is
(a) 90 F
(b) 98 F
(c) 98.4 F
(d)96.4 F

Ans : c

32 .If a person can see an object clearly when it is placed at distance of about 25 cm away from him, he is suffering from
(a) myopia
(b) hypermetropia
(c) astigmatism
(d) None of these

Ans : d

33. The blood pressure values of four persons are
given below:
1. Mrs.X-90/60
2.Mr.X-160/120
3. Mr. Y-120/80
4.Mrs.Y-140/l00

Who among the following has normal blood pressure?
(a) Mrs. Y
(b) Mr. X
(c) Mrs. X
(d) Mr. Y

Ans : d

34. In the case of a ‘Test-tube baby’?
(a) fertilisation takes place inside the test tube.
(b) development of the baby takes place inside the test tube.
(c) fertilisation takes place outside the mother body.
(d) unfertilised egg develops inside the test tube.

Ans : c

35. Pituitary gland is present
(a) below the brain
(b) above the brain
(c) inside the brain
(d) nowhere near the brain

Ans : a

36. Which of the following organs is used in the purification of blood in human body?
(a) Liver
(b) Kidney
(c) Spleen
(d) Lungs 

Ans : d

37. Cornea is a part of which of the following organs
of human body?
(a) Eye
(b) Ear
(c) Nose
(d)Heart 

Ans : a

38. What is Funny Bone?
(a) A muscle
(b) A nerve
(c) A bone
(d) A blood vessel

Ans : b

39. Man cannot digest cellulose whereas cows can do so because?
(a) their gut contains bacteria capable of digesting cellulose.
(b) they have a many – chambered stomach.
(c) they have efficient grinding molars.
(d) they produce an enzyme cellulase which can digest cellulose.

Ans : a

40. Which of the following when taken by pregnant women, is found to be the cause of deformed children?
(a) Glycerol
(b) Xylidine
(c) Thalidomide
(d) None of these

Ans : c