09 March 2011

Science Quiz - 10


21. What is the correct sequence of the following in heart attack?
1. Narrowing of the inner orifice of the vessel
2. ‘Plaque’ from fibrous tissue and high cholesterol
3. Inadequate supply of blood and oxygen
4. Clots of blood carried into the coronary arteries
(a)1,2,3,4
(b) 2,4, 1,3
(c) 2, 3, 1, 4
(d) 4, 2, 1 3

Ans : b

22. Bile juice is secreted by
(a)Pancreas
(b) Liver
(c)Spleen
(d) Gall bladder

Ans : b

23. Veins differ from arteries in having
(a) thinner walls
(b) strong walls
(c) narrower lumen
(d) valves to control direction of flow

Ans : d

24. What is the main function of insulin in the hman body?
(a) To maintain blood pressure
(b) To help in digestion of food
(c) To control the level of sugar in the body
(d) To check the level of iodine in the body

Ans : c

25. An enzyme that works in an acidic medium is
(a) pepsin
(b) tiypsin
(c) ptyalin
(d) maltose 

Ans : a

26. The blood pressure is the pressure of blood in
(a)arteries
(b) veins
(c)auricles
(d) ventricles

Ans : a

27. The total number of bones in human skull are
(a) 8
(b) 12
(c) 30
(d) 32

Ans : c

28. Which of the following glands controls the development of sex organs in humans?
(a) Paancreas
(b) Thyroid
(c) Adrenal
(d) Pituitary 

Ans : d

29. Oxygen is transported to every cell of the human
body by?
(a)red blood cells
(b) blood platelets
(c)white blood cells
(d) hormones

Ans : a

30. Which of the following components of blood protects human beings from infection?
(a) Plasma
(b) Blood Platelets
(c) Haemoglobin
(d) White Blood Corpuscles 

Ans : d